E pluribus unum. Un argument insuficient
Orice asociație (de fapt, orice asociere de persoane) pornește de la ideea că „unirea face puterea”. Putem trasa istoria acestei idei până în preistoria umană, când numai ceata de hominizi se putea opune cu succes fiarelor cuaternare. Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar și-ar putea justifica existența (și activitatea) pe acest argument. Dacă ne gândim cât de dificilă este poziția consilierului juridic într-o instituție financiară, explicația nici nu ar fi foarte departe de realitate. Bancherul („clientul intern”) îi consideră pe „cei de la Juridic” o simplă piedică în calea realizării (și depășirii) planului de credite pe care altfel l-ar împlini atât de ușor. „Clientul extern” vede în „Juridic” o simplă inteligența artificială care pentru orice informație (document) furnizată mai cere alte trei. Consilierul juridic nu are o viață ușoară și are nevoie de sprijinul colegilor pentru a rezista…
Dar eu nu cred că acesta a fost imboldul care a dus la crearea ACJSFB. Asociația are un obiectiv mult mai generos decât simpla apărare a intereselor membrilor săi. ACJSFB este un forum în care se discută probleme sistemice. Dincolo de zgomotul vieții (profesionale) cotidiene și de furia provocărilor legislative din ce în ce mai numeroase, Asociația reușește să creeze mici oaze de calm în care membrii săi să poată să privească dreptul de la distanța sigură a analizei conceptuale. Acolo pot să (re)descopere acele valori pe care alții le-au uitat și să înțeleagă că fără ei, consilierii juridici, industria financiară nu ar putea funcționa.
Am participat la mai multe evenimente organizate de către ACJSFB de-a lungul timpului și întotdeauna am descoperit o dorință de a înțelege fenomenul juridic pe care de regulă o asociam doar cu studenții. În plus, există o prietenie extinsă a membrilor Asociației între ei, dar și cu cei cu care pot dezbate de pe poziții de egalitate problemele care îi preocupă. Acest entuziasm este molipsitor. El ar trebui „colectat” și „îmbuteliat” ca un nectar. Știu că actuala conducere a ACJSFB și-a propus editarea (de fapt, reeditarea) revistei Asociației, în care să se poată exprima tocmai membrii acesteia. În bruiajul pretinșilor „specialiști” care nu cunosc din interior problemele instituțiilor financiare, punctul de vedere al adevăraților specialiștii, consilierii juridici din sistemul financiar-bancar este un demers necesar. Eu am citit întotdeauna cu plăcere aceste puncte de vedere și, chiar dacă uneori le-am criticat, întotdeauna am găsit acolo idei extrem de valoroase. Abia aștept să le citesc din nou!