Sunt avocat definitiv din decembrie 1996, însă am activat o bună bucată de timp și în mediul bancar. Pot spune ca sunt un cunoscător al mediului juridic bancar, fiind un actor direct atât în vremea marilor falimente bancare din anii 1999-2000, cât și în perioada crizei din anii 2010. Domeniul juridic bancar este unul complex, a cărui importanță nu este nici în prezent corect apreciată de mediul de bussines, juristul fiind apreciat, ca si medicul în perioada Covid 19…., atunci când situația este critică ori când deciziile de afaceri care au supralicitat peste sau în contra soluțiilor propuse de departamentul juridic, îți arată efectele. Dovada afirmațiilor mele este promovarea unor juriști în rândul top-managementului bancar în perioada crizei din 2008-2014, când s-a vădit cel mai clar că o consultanță de calitate poate genera, indirect, profit prin limitarea pierderilor.
Am fost membru al ASOCIATIEI CONSILIERILOR JURIDICI DIN SISTEMUL FINANCIAR BANCAR încă de la înființarea acesteia, având chiar onoarea de a fi ales in Consiliul de conducere alături de cel mai activ si mai important fondator, Președintele de onoare al Asociației, dl. Ianfred Silberstein. Am participat la cele mai multe evenimente științifice si de socializare juridica realizate de Asociație, având astfel ocazia de a înțelege pe viu importanta existenței unei organizații a juriștilor din sistemul financiar-bancar.
Într-o perioada precum ultimii 20 de ani, în care modificările legislative și inițiativele normative de tot felul au invadat viața social-economica, iar domeniul bancar a devenit în toata lumea unul supra-reglementat, rolul si locul consilierului juridic trebuie reconsiderat si apreciat la adevărata lui valoare. Din păcate însă, în cam toate domeniile economice, top-managerii nu au înțeles că profit înseamnă si evitarea pierderilor, pe baza unei consultante juridice de calitate. Aș îndrăzni chiar să spun că la temelia unui profit sănătos si durabil în timp, este obligatorie piatra consultanței juridice bine profilate în cuptorul facultății și al experienței. Cu atât mai mult în domeniul bancar, în care se pune un accent ridicat pe managementul riscului, pe asumările conștiente, dar și pe prevenția încălcării reglementarilor, cred că automatizarea absoluta spre care se tinde nu poate avea succes fără aportul juristului la dezvoltarea si menținerea reglementarilor proprii în acord cu cele mereu schimbătoare emise de autoritățile de reglementare și supraveghere, precum și la menținerea riscului în limitele si profilul dorite de top-management.
Consilierul juridic din domeniul financiar bancar are la rândul lui datoria să își păstreze mintea deschisă pentru a realiza acordul optim între dorințele conducerii și limitele impuse de reglementari, stăpânind-și tentația de a spune “Nu” înainte de a mai bate încă o data la portițele legii, pentru găsirea soluției adecvate pro-bussines.
Pentru aceste motive apreciez că este de datoria fiecărui jurist din bacă să fie membru activ al Asociației, să susțină și să participe la evenimentele organizate, să cunoască astfel bunele practici ale colegilor din alte instituții financiare și să contribuie la creșterea prestigiului profesiei prin propriile acțiuni nu doar prin propriile așteptări, exteriorizate sau nu. De altfel cum și unde ar putea fi mai bine susținute interesele comune ale juriștilor din sistemul financiar-bancar, dacă nu în cadrul acestei Asociații?
În considerarea experienței mele trecute am susținut în calitate de avocat și voi sprijini în continuare ACJSFB, fiind încredințat că noul Consiliu director, sub coordonarea doamnei Președinte MIRELA IOVU, are toate calitățile necesare pentru promovarea cu succes a tradițiilor si valorilor Asociației, spre binele tuturor consilierilor juridici și al instituțiilor din care provin.