Peste tot în lume, sistemele financiar – bancar puternice se sprijină, fără excepție, pe departamente juridice puternice, profesioniste, formate din consilieri juridici bine pregătiți, pro-activi, inovatori, flexibili și deschiși la nou.
România nu face excepție, astfel că profesioniștii Dreptului – consilieri juridici din sistemul financiar-bancar au un rol major în menținerea sănătății și profitabilității instituțiilor pentru care lucrează.
Sistemul bancar românesc a avut o contribuție însemnată la reclădirea economiei de piață în România, la modernizarea societății românești, și, implicit, a dreptului privat român, în special a dreptului comercial, consilierii juridici din cadrul acestui sistem fiind ”în prima linie” a acestui amplu și provocator proces.
De-a lungul carierei mele de avocat și profesor de drept comercial și dreptul comerțului international, am avut multe situații în care am interacționat cu consilierii juridici ai băncilor române și străine, atât în derularea afacerilor clienților mei și în litigii comerciale, cât și în cadrul multor conferințe naționale și internaționale, în legătură cu probleme juridice noi în sistemul nostru de drept și, de multe ori, extrem de complicate.
În toate aceste situații, am admirat pregătirea, tenacitatea, echilibrul și seriozitatea cu care reprezentanții departamentelor juridice și conducerile diferitelor instituții din sistemul financiar-bancar au abordat fiecare problemă în parte.
În vremurile noastre se nasc provocări și mai mari pentru sistemul financiar – bancar, pentru noi toți, provocări cărora consilierii juridici ai acestui sistem trebuie să le răspundă cu profesionalism, provocări generate de tehnologiile moderne, de sofisticarea fără precedent a tranzacțiilor comerciale și financiare, de nevoia menținerii unui echilibru între interesele instituțiilor din sistem și beneficiarii serviciilor acestora, de crizele sistemelor economice, pandemii și de multe alte aspecte ale societății noastre actuale și viitoare ce se răsfrâng direct sau indirect în activitatea financiar-bancară.
Este motivul pentru care cred că un corp profesional organizat al specialiștilor în Drept din sistemul financiar-bancar este un instrument extrem de util și absolut necesar pentru pregătirea continuă a acestor profesioniști, pentru realizarea analizelor complexe de sistem, pentru generarea unor abordări integrate și coerente, a unor strategii juridice complexe și viabile, pentru dezvoltarea sustenabilă atât a sistemului financiar – bancar, dar și a societăți în cadrul căreia activează.
Noua etapă în care a pășit Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar este un motiv de încredere și bucurie pentru profesioniștii Dreptului din România, și am credința că, sub ”bagheta” extraordinară a doamnei Președinte dr. Mirela Iovu – împreună cu întreaga sa echipă de conducere, va reuși să răspundă acestor provocări deosebite, devenind, în același timp, o voce importantă în societatea românească.