Niciun jurist nu seamănă cu celălalt, iar această constatare nu este nicăieri mai adevărată decât în cazul juriștilor din sistemul financiar-bancar. În ciuda renumelui nemeritat de oameni “gri”, orientați spre ascultarea oarbă a regulilor, juriștii din instituțiile financiare au, frecvent, înclinații creative. Prinși, pe de-o parte, între profesie (și, în multe cazuri, o reală pasiune pentru drept), și, pe de altă parte, imperativele business-ului – unde până și jargonul este la început nefamiliar (P&L, KPIs, group corporate, riscuri operaționale, cotă de piață, compliance și atâtea altele…), juriștii din bănci și IFN-uri sunt nevoiți (trebuie!) să “joace” mereu echilibrat între probitatea lor profesională și necesitatea ca business-ul să meargă mai departe.
Apoi, tot ei trebuie să facă față încercărilor din ce în ce mai mari din sistemul financiar – digitalizarea accelerată a operațiunilor, reducerea personalului din agenții sau “headquarters”, populismul politicienilor, dar și, într-un registru minor, trecerea de la hârtie (dragă celor cărora le place dreptul) la lucrul “pe ecran”.
Fiecare abordează în mod diferit chestiunile acestea – unii rămân tehnicieni devotați, alți fac un pas în business, spre board-urile instituțiilor de credit sau IFN-urilor. Preocupările lor sunt dintre cele mai diverse – de la pasiunea pentru literatură până la maratoane și yachting. Grupul acesta atât de divers include și sportivi de anduranță dar și fumători convinși, și oameni de familie dar și celibatari incurabili, și introvertiți și extravertiți.
Toți au însă o caracteristică comună: convingerea că activitatea lor creează o lume profesională mai bună pentru instituțiile unde lucrează și pentru clienții acestora, pentru colegii lor și pentru ei înșiși. Nu e ușor să ajungi în punctul unde toată lumea are un cont bancar și un card, unde poți obține repede un împrumut pentru o nevoie personală urgentă, și unde finanțarea societăților mici sau mari se face fără bătăi de cap și în condiții sigure pentru toată lumea. Fără contribuția juriștilor din sistemul financiar-bancar – care fac lucrurile să fie mai simple și mai sigure -, toate acestea n-ar fi posibile. Sper, deci, că devotamentul lor va rămâne neschimbat și sunt recunoscător că pot și eu lucra alături de ei.